Een gevarieerd beeld van volkstuinieren


Op de tuinen valt veel te zien. Mensen die hard aan het werk zijn en die genieten (van anderen die hard aan het werk zijn of ze zijn zelf hard aan het werk of bekijken het gedane werk of de dieren op de tuin).

Op de verschillende collages van foto's is een beeld te zien van het 'leven' op het tuincomplex.

[Klik op een willekeurige foto om deze in groot formaat te zien]

Gezamenlijk champost kruien, ja gezellig en minder geslaagd bezoek.


Op vrijdag 15 maart stond de vrachtwagen van de firma Dams rond 8:30 bijna zijn lading champost te lossen in de voortuin van de het postadres van de vereniging. Gelukkig dacht de chaffeur al 'dat klopt denk ik niet' en na een telefoontje werd hij naar het juiste adres gestuurd. Hadden de vorige keer 10 tuinders champost besteld, nu waren het er al 19. De meeste tuinders moesten hun 12 kruiwagens (1 m³) met champost van de overkant van de parkeerplaats naar hun tuin verplaatsen. Voor de ene een loopje van  40 meter maar voor de ander 300 meter per rit. Al voordat de hele landing uit de vrachtwaren op de grond lag, was de eerste kruiwagen al onderweg naar zijn moestuin bestemming.  De weersvooruitzichten gaven een grote kans op regen op voor de vrijdagmiddag maar gelukkig viel dat er mee en is er maar laat op de middag een bui gevallen. Ook later het weekeinde viel er nauwelijks regen.

Zaterdagmorgen was er nog maar een beperkt deel van de gestorte hoeveeheid over. Helaas was een groot deel van de vrijdagmiddag -  champost - scheppers - gegaan voor de berg en lag er een dikke plak champost over bijna het gehele grasveld.

Een nadeel van die laag champost is ook dat de kruiwagens klonten van de mest meenemen en grotendeels verliezen op het eerste deel van de rit waardoor de weg, grindpad en het pad voor de eerste twee tuinen vol ligt met champost en grind van het begin van het pad.  Tip voor een volgende keer is om tijdens het wegrijden van de champost ook telkens de champost tot op het gras verwijderen waardoor er veel minder vuil ontstaat. Op meerdere plaatsen op het grasveld lag zaterdagmorgen een laag van bijna 10 cm champost. Deze is op zaterdagmorgen door het bestuur voor een groot deel verwijderd (zie 4e en 5e foto) wat meer dan 5 kruiwagens met mest op leverde.

Maandag aan het einde van de dag ligt er nog het nodige aan champost op de stortplaats. Hierbij ook een oproep aan alle 19 afnemers om ook deze  bij elkaar de harken en af te voeren.


Minder geslaagd was het bezoek van een of meerdere personen in de avond-nacht van zaterdag op zondag. Die waren blijkbaar niet tevreden met de champost die er lag en besloten de pionen die op de weg stonden, een bad in de sloot aan te bieden. Daarnaast braken ze de paal van het informatiebord bij de ingang af.  Zondag morgen zijn de pionen uit de sloot gehaald en is de voet van de paal voorzien van spalken waardoor de paal weer recht op staat. 

Tuinieren en fotograferen


De meeste tuinders weten dat Mariette Kapitein naast een fervente tuinder ook haar fototoestel graag hanteert. Zij volgt momenteel een opleiding om beter en creatiever met haar hobby om te gaan. Voor die opleiding moet zij regelmatig opdrachten uitvoeren en zij dacht waarom dan de tuin en de foto’s niet combineren.

Ze vroeg aan de tuinders of zij bereid waren mee te werken aan de fotosessie. Op 2 en 3 april stonden in totaal 12 tuinders (m/v) en één hond als model voor haar camera. Vanwege de privacy zijn de tuinders zelf bij deze selectie niet veel in beeld. Maar ik hoop wel dat het een goed doorsnede is van haar inspanningen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat zij voor deze opdracht geen goed cijfer krijgt  maar op dat oordeel moet ze nog even wachten.

Burgemeester met groene vingers?


Helaas niet. Dat bekende de burgemeester bij zijn bezoek aan ons complex. Hij was wel erg onder de indruk van de diversiteit  (tuinders - tuin inrichting - gewassen) en de netheid van het geheel.

Onze nieuwe voorzitter Bart en secretaris Yvonne begeleide hem tijdens zijn bezoek.

Het tuincomplex en de omgeving


Al eerder leverde Mariette mooi beelden van bloemen en planten en de incecten erop. In deze serie de beplanting aan het einde van de lente en de omgeving van onze groentetuinen..

Tuin leven


Naast al het leven in de bodem en wij de tuinders zijn er nog veel meer bewoners op de tuin als je er maar voldoende oog voor hebt. Mariette (tuin 43) is een van de tuinders die veel ziet en ook fotograferen als hobby/beroep heeft.